SICILIJA-RIM-NAPULJ


- najveće i najživopisnije ostrvo  Mediterana -      
 
Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Oslanja se jednim svojim delom na špic italijanske “čizme”. Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi – Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. A za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije – italijanska mafija i remek-delo filmske umetnosti – film “Kum”. 

PROGRAM PUTOVANJA:
1.dan  BEOGRAD Polazak oko 17:00 časova sa perona glavne autobuske stanice ( BAS –a ), ulaz iz KaraĊorĊeve ulice,(proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna voţnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Rimu.
2.dan  RIM
Dolazak u Rim u podnevnim časovima. Panoramsko razgledanje Rima – grada starog 28 vekova. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje. 
3.dan  RIM – PEŠAĈKO RAZGLEDANJE
Doruĉak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme ili mogućnost organizovanja fakultativne pešačke ture: crkva Sv.Petra u lancima (statua Mikelanđelovog Mojsija), forum Romanum sa Koloseumom, Trg Venecija sa Trajanovim forumom, Palata Venecija, Fontana Di Trevi, Španski trg, Panteon, Trg Navona... U večernjim časovima polazak za Siciliju. Noćna voţnja kroz Italiju. 
4.dan  SICILIJA – SICILIJANSKA SELA – TAORMINA – ĐARDINI NAKSOS
Prelazak trajektom na Siciliju. Dolazak na Siciliju u jutarnjim časovima. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti. U ranim poslepodnevnim časovima mogućnost organizovanja fakultativnog izleta do tipičnih sicilijanskih sela Forza d’Agro i Savoka, u kojima je sniman legendarni film “Kum”.  Obilazak katedrale Sv. Lucije na čijem ulazu je snimana poznata scena venčanja, a nakon obilaska kratak odmor uz espresso ili granitu u baru “Viteli” u kojem je Al Paćino snimio legendarnu scenu prosidbe. Nakon obilaska povratak u hotel. U večernjim časovima slobodno vreme ili mogućnost inividualnog odlaska do mondenskog i najlepšeg letovališta na Siciliji – Taormine  (sve napomenuto se nalazi u glavnoj ulici): šetnja glavnom ulicom, palata Di Stefano, crkva Sv. Katarine, crkva Sv. Nikole, Gradska opština, vidikovac…). Noćenje.
5.dan  SICILIJA – VULKAN ETNA – KATANIJA – ĐARDINI NAKSOS
Doruĉak. Slobodno vreme ili mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Etne (3.340 m) – najvećeg i jedinog živog vulkana u Evropi, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Odlazak na visinu od 1.900 m, slobodno vreme za individualnu šetnju oko starijih ugašenih kratera ili mogućnost individualnog odlaska na visinu od 2.900 m, do kratera koji je bio aktivan 2001. godine (doplata za žičaru je na licu mesta / napomena: odlazak na vulkan Etnu zavisi od vremenskih uslova). Nakon obilaska nastavak puta prema Kataniji – prelepog grada na obali Jonskog mora. Po dolasku slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim časovima povratak u hotel. Noćenje.
6.dan  SICILIJA – PALERMO – MONREALE – ĐARDINI NAKSOS
Doruĉak. Slobodno vreme ili mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Palerma i Monrealea. Vožnja kroz srce Sicilije pored maslinjaka i vinograda. Po dolasku u Monreale poseta velelepnoj katedrali čuvenoj po živopisnim vizantijskim mozaicima u kojoj su se krstili, venčavali i sahranjivali članovi normanskih kraljevskih porodica. Nakon obilaska polazak ka Palermu. Panormaski obilazak glavnog grada Sicilije: Korso Umberto,
Trgovi Kvatro kanti i Pretoria, pozorišta Garibaldi i Masimo, Katedrala, Normanska palata iz XII veka koju su gradili prvi sicilijanski kraljevi… Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslepodnevnim časovima povratak u hotel. Noćenje.
7.dan  SICILIJA – NAPULJ
Doruĉak. Napuštanje hotela. U prepodnevnim časovima polazak prema Napulju, najvećeg grada južne Italije i sedišta regije Kampanije. Po dolasku panoramski obilazak Napulja: srednjevekovni zamak Nuovo, Kraljevska palata, Pasaž Umberta I, trgovačka ulica Toledo ... Smeštaj u hotel. Noćenje.
8.dan  NAPULJ – SORENTO – NAPULJ
Doruĉak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme ili mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska u Sorento. Odlazak se organizuje vozom. Sorento je jedno od najpoznatijih letovališta Italije. Romantični grad sunca, otmen, gostoprimljiv i prepun mediteranskog duha. Pešačko razgledanje grada: ulica Korso Italia, romantični trg Taso, trg Lauro, katedrala iz XIV veka. Obilje prodavnica i butika čuvenih svetskih brendova i ulice koje odišu specifičnom italijanskom arhitekturom krase Sorento. Slobodno vreme. Povratak u Napulj vozom. U poslepodnevnim časovima polazak za Beograd. Noćna vožnja kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku prema Beogradu.
9.dan  BEOGRAD
Dolazak u Beograd u poslepodnevnim časovima.  ( Kraj usluga )

Paket aranžman  / autobuski prevoz, smeštaj i obilasci 

Termin putovanja       Specijalna ponuda    Ukupna cena po osobi
16.04 -24.04.2020.             259 €                         279 €
27.04 – 05.05.2020.           259 €                          279 €
15.05 – 23.05.2020.           259 €                          279 €
06.11 – 14.11.2020.           249 €                          269 €
Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate Cena iz tabele je u evrima.
 
CENA ARANŢMANA OBUHVATA: 
•prevoz  autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu(visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
•smeštaj u Rimu (1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama

•smeštaj na Siciliji (3 noćenja sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama
•smeštaj u Napulju (1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama
•obilaske prema programu (Rim – panorama grada, Napulj – panorama grada) 
•troškove organizacije i vođenja aranžmana
•usluge licenciranog pratioca grupe
 
CENA ARANŢMANA NE OBUHVATA: 
•međunarodno zdravstveno osiguranje za ceo period boravka (izdaje se u agenciji, osigurana suma je 30.000 €) – 9  € (osobe od 18 – 69,99 god.), 5 € (deca od 0 meseci – 17,99 god.), 14  € (osobe od 70 – 83,99 god.)
•Osiguranje od otkaza ili prekida turistickog putovanja. Plaća se u iznosu od 2% od ukupne cene aranzmana. Potrebne informacije mogu se dobiti u svim poslovnicama, ili putem telefona.

PREPORUKA AGENCIJE JE DA PUTNIK POSEDUJE OBE VRSTE OSIGURANJA
•fakultativne izlete i ulaznice 
•obaveznu gradsku komunalnu taksu za Rim i okolinu (uvedena 01.09.2014, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 3* – 4 € po noćenju / po osobi, a za boravak u hotelima sa 4*  – 6 € po noćenju / po osobi 
•obaveznu gradsku komunalnu taksu u Đardini Naksosu (uvedena 29.07.2011, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 2 i 3* – 1,5 € po noćenju / po osobi, a za boravak u hotelima sa 4* – 3  € po noćenju / po osobi. Deca do 10 godine ne plaćaju taksu.
•obaveznu gradsku komunalnu taksu za Napulj i okolinu (uvedena 31.10.2012.  plaća se na recepciji hotela) – za boravak u   hotelima sa 3* – 2,50 € po noćenju / po osobi
•peronsku kartu (stanični vaučer) za ulazak na perone Beogradske autobuske stanice  (BAS )
NAPOMENA: Svi autobuski polasci u organizaciji Turističke agencije VIVA TRAVEL  odvijaju se sa glavne autobuske stanice u Beogradu ( BAS-a). Za ulazak na perone odakle polaze autobusi neophodno je imati peronsku kartu ( stanični vaučer). Peronsku kartu (stanični vaučer) moguće je kupiti u turističkoj agenciji po ceni od 50,00 dinara po osobi (deca od 0-2 godine ne plaćaju stanični vaučer) ili direktno na šalterima BAS-a po ceni od 180,00 dinara po osobi

CENE FAKULTATIVNIH IZLETA PO OSOBI (podloţne su promenama, minimum za realizaciju izleta je 30 putnika, deca od 2-12 godina ostvaruju popust, deca od 0-2 godine besplatno): 
•Sicilijanska sela – 20 € odrasli /10 € deca
•Vulkan Etna i Katanija – 25 € odrasli / 15 € deca
•Palermo i Monreale – 40 € odrasli /25 € deca
•Sorento – 25 € odrasli /15 € deca
 
NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA:
Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije... Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Fakultativni izleti su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera organizatora putovanja. Svu odgovornost prilikom izvođenja fakultativnih izleta snosi ino-partner.
 
DOPLATA ZA 1/1 SOBU:  40% od cene aranžmana
 
POPUSTI:  
•deca od 0 – 2 godine besplatno u pratnji dve punoplatežne osobe (imaju sedište u autobusu, nemaju ležaj u hotelu) •     deca od 2 – 12 godina popust 10% u pratnji dve punoplatežne osobe (imaju sedište u autobusu, imaju ležaj u hotelu)       •     treća odrasla osoba u 1/2+1 sobi popust 5% 
 
SOPSTVENI PREVOZ:  
•NE POSTOJI MOGUĆNOST UMANJENJA CENE ZA SOPSTVENI PREVOZ
•ako se ne koristi 1 noćenje u Rimu – popust je 20 € po osobi
•ako se ne koristi 1 noćenje u Napulju – popust je 20 € po osobi
•pre polaska na put podići u agenciji vaučer, koji mogu tražiti granične vlasti prilikom ulaska u druge zemalje
•postoji mogućnost dodatnih noćenja uz doplatu u gradovima po izboru (raspitati se u agenciji)
 
POLASCI IZ DRUGIH MESTA (mora se najaviti prilikom rezervacije aranţmana): 
• Doplata za povratni prevoz iz Novog Sada – 20 € (polazak sa parkinga kod železničke stanice)
OSTALA MESTA – postoji mogućnost usputnih ulazaka i izlazaka putnika na skoro svim benzinskim pumpama, restoranima i motelima uz autoput Beograd – Zagreb 
 
OPIS I LOKACIJA HOTELA: 
Svaki hotel iz ove ponude ima restoran, a svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj je u nekom od navedenih hotelado popune mesta:
•u Rimu (Italija) sa 3*
HOTEL MEETING 3*   http://www.hotelmeetingroma.it/en/home.php  do popune mesta Hotel se nalazi u blizini linije gradskog prevoza, na oko 15km od centra grada. Hotel ima restoran, bar, WiFi. Svaka soba ima tuš/WC, telefon, TV, klima uređaj. Doručak – kontinentalni švedski sto
        
•na Siciliji (Italija) sa 3*, nalazi se u poznatom letovalištu Đardini Naksosu:
HOTEL VILLA LINDA  3*  / Đardini Naksos  www.hotelvillalinda.net   do popune mesta
Nalazi se na oko 10 min hoda od centra mesta. Svaka soba poseduje kupatilo (tuš/WC), fen u kupatilu, klima uređaj. Doručak – kontinentalni švedski sto
 
•U Napulju (Italija) sa 3*
HOTEL NUOVO REBECCHINO 3*  www.nuovorebecchino.it 
do popune mesta Hotel se nalazi u blizini železničke stanice, Hotel ima restoran,bar, WiFi. Svaka soba ima tuš/WC, TV, telefon, klimu, mini bar, sef. Doručak – kontinentalni švedski sto.
  
NAĈINI PLAĆANJA ARANŢMANA:
1.30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% najkasnije 10 dana pre putovanja
2.30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% u jednakim mesečnim ratama čekovima građana BEZ KAMATE najkasnije do:
Za polaske od 01.01. do 01.02.2020……….………….............15.04.2020.
Za polaske od 01.02. do 01.04.2020……….…………....…….15.06.2020.
Za polaske od 01.04. do 01.06.2020……….…………....…….15.08.2020.
Za polaske od 01.06. do 01.10.2020……….…………....…….15.12.2020.
Za polaske od 01.10.2020. do 01.02.2021……………........….15.04.2021.
3.platne kartice (Visa, Dina, Master, Maestro, American Express)
4.30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% do 6 jednakih mesečnih rata BEZ KAMATE – ovaj način plaćanja važi samo za  korisnike kreditnih platnih kartica Banke Inteza (Visa, Master i American Express) i direktne prijave i uplate u turističkoj         agenciji Viva
5.30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% do 6 jednakih mesečnih rata BEZ KAMATE – ovaj način plaćanja važi samo za  korisnike kreditnih platnih kartica Komercijalne banke (Visa, Master i Dina) i direktne prijave i uplate u turističkoj agenciji Viva.
6.potrošački krediti banaka od 3 – 24 meseca, a na osnovu profakture koja mora biti realizovana najkasnije 10 dana pred put
 
NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA: 
•U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici www.vivatravel.rs 
•Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata
•Objašnjenje: kontinentalni švedski sto – manji izbor namirnica i uglavnom je slatki doručak. Uglavnom je zastupljena internacionalna kuhinja • U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od mogućnosti
smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine tako da je zbog pomoćnog ležaja, trećoj odrasloj osobi odobren popust u iznosu od 5 %.
•Jačina signala Wi-Fi internet konekcije zavisi od kvaliteta signala koji pruža lokalni provajder kojeg je vlasnik smeštajnog objekta odabrao i od trenutnog broja korisnika na mreži. Organizator putovanja ne može da utiče i nije odgovoran za kvalitet Wi-Fi konekcije.
•Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta
•Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV,  klima uređaj...)
 
OPŠTE NAPOMENE:                      
•Putnici su duţni da prilikom rezervacije aranţmana dostave ispravan broj mobilnog telefona. Organizator putovanja dva dana pred put šalje obaveštenje o polasku sms porukom.
•Ukoliko putnik ne dobije sms poruku, duţan je da kontaktira agenciju radi dobijanja taĉnih informacija o polasku.
•Kod autobuskih aranžmana  predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta
•Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka,  termina polazaka…)
•U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja organizatora putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno
•Svaki komad prtljaga mora biti obeleţen Viva obeleţivaĉima sa upisanim podacima putnika (ime i prezime, broj telefona)
•Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije 
•Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...) 
•Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom  putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja
•Rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti. Preporuka je da se raspitate o aranžmanu minimum 4 – 8 nedelja unapred
•Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja
•Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi
•Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave
•Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju ...) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije
•Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne             garantujemo mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske
Unije TAX FREE)
•Molimo Vas da paţljivo proĉitate Opšte uslove putovanja
•Organizator putovanja je Turistička agencija VIVA, licenca licenca OTP br. 14/2020 kategorija A 40. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Aranžman je rađen na bazi od minimum 45 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene  pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.

Sveinformacije na sajtu su informativnog karaktera.U cilju potpune pouzdanosti molimo vas da informacije proverite direktno u agenciji.


ORGANIZATOR:VIVA TRAVEL                 POSREDNIK:ANK TOURS
Licenca OTP br 14/2020 A40               BULEVAR OSLOBOĐENJA 57,NOVI SAD  
                                     
TEL:021/544-144